Wat doen we

De wijkraad is een adviesorgaan van het college van burgemeester en wethouders. Zowel gevraagd als ongevraagd wordt advies gegeven over veel uiteenlopende zaken die de wijk aangaan. De raad bestaat uit een (onafhankelijke) groep bewoners, ondernemers en vertegenwoordigers van organisaties die in de wijk actief zijn. De leden zijn betrokken mensen die zich vrijwillig inzetten.

Wijkraad West komt elke maand bij elkaar voor een wijkraadvergadering. Daarnaast zijn er werkgroepen die zich met specifieke onderwerpen bezighouden. Met enige regelmaat worden wijkraadplegingen gehouden waarbij de wijkbewoners actief om hun mening gevraagd wordt.

Wijkraadpleging

Sommige inwoners praten en denken graag vaak mee, andere inwoners geven liever af en toe hun mening. Door middel van een wijkraadpleging wordt getracht om zoveel mogelijk inwoners en in de wijk gevestigde belanghebbenden te betrekken om te peilen welke zaken spelen in de wijk en wat men belangrijk vindt.

Voor het college van burgemeester en wethouders is de wijkraadpleging een instrument om te luisteren naar signalen, idee├źn en wensen van inwoners. Deze input kan dan omgezet worden in concrete activiteiten waaraan samen gewerkt wordt.
het op een representatieve wijze horen van de inwoners en de in de wijk gevestigde belanghebbenden.

Wijkraad

Sinds 2002 hebben de tien wijken in Utrecht ieder hun eigen wijkraad. De gemeenteraad heeft de wijkraden aangesteld als adviesorganen van het college van B&W om zo bewoners en ondernemers te betrekken bij beleidsplannen en projecten in hun wijk. De wijkraad kan in een vroeg stadium meedenken met de gemeente en adviezen geven.

Er is een intensieve relatie tussen, de wijkraad, het gemeentelijk bestuur en de ambtelijke organisatie. De wijkraad opereert hierin wel geheel zelfstandig en onafhankelijk. De agenda - en dus de zaken waar men zich mee bemoeit - wordt zelf bepaald. De ontwikkeling van de wijk staat in de onderwerpkeuze centraal.

Naar het college van B&W brengt de wijkraad advies uit over het wijkprogramma en de criteria voor de besteding van het leefbaarheidsbudget.
De adviezen van de wijkraad worden serieus genomen. Als het college wil afwijken van een advies van de wijkraad, legt zij haar argumenten aan de wijkraad uit. Het college wil dat adviezen van wijkraden zichtbaar van invloed zijn op het gemeentelijk beleid.

De basis voor legitimiteit van de wijkraad ligt in de met regelmaat gehouden peilingen bij inwoners van de wijk: de wijkraadpleging.

Wijkwethouder

Lot van Hooijdonk is de wijkwethouder van wijk West. Zij is het aanspreekpunt van het college van B&W voor bewoners en ondernemers uit West. Tijdens het wijkspreekuur kunt u bij haar zaken aan de orde stellen waar volgens u extra aandacht van het gemeentebestuur voor nodig is. Een afspraak kunt u maken bij wijkbureau West, tel. 030 - 286 00 00; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Actief worden

Wil je ook actief zijn voor de wijkraad als lid of plaatsvervanger lees dan ook de informatie hier en stuur vervolgens een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je kunt ook het contact formulier op de contact pagina hiervoor gebruiken.